Przez 6 lat byłam związana z branżą gastro. Pisząc tutaj tekst Desperacja czyli zatrudnię od zaraz miałam na myśli proces rekrutacyjny. Ale dziś pomyślałam o nim, w kontekście zarządzania zespołem.
Gastronomia jest branżą szczególnie wrażliwą. Jeśli zespół nie działa – klient od razu to odczuje a właściciel dostanie rykoszetem. (złe opinie- spadek obrotów-karuzela zwolnień). Jeżeli w Twoim zespole coś się psuje, borykasz się z odejściami, trudno się wam dogadać, zanim pomyślisz o zmianie pracy albo o zmianie pracowników /jedno i drugie jest kosztowne/ spróbuj od przyjrzenia się temu co masz.
Krok 1 Poświęć czas i poznaj WSZYSTKICH członków zespołu.
Kiedy piszę wszystkich mam na myśl NAPRAWDĘ wszystkich. Nawet tych których dotąd trzymałeś na dystans. Rozmawiaj, pytaj, słuchaj , dawaj feedback. Podejdź do tego z otwartą głową. Nie czyń założeń. Te które masz -wyrzuć. Poznaj wszystkich od nowa. Jeżeli do tej pory chowałeś się w biurze, albo kojarzysz się z dyrektywnym stylem zarządzania – początek nie będzie łatwy. Zdobycie zaufania, przełamanie podejrzliwości i zachęcenie do otwartości wymagają czasu i stworzenia odpowiednich warunków. A jeśli normą było obwinianie zamiast szukania rozwiązań – będzie trudniej. Przygotuj się na krytykę i na to, że pewne rzeczy okażą się zupełnie inne niż sądziłeś. Ale obiecuję – warto! Jeżeli wykonasz tę część dobrze – zaprocentuje.
I będziesz mógł przejść do kroku 2: Zrób użytek ze zdobytej wiedzy – mapa
Na dziś wystarczy i miłego poznawania
Kamila